Werken in de ouderenzorg
De meest voorkomende soorten zorg voor ouderen, zijn de verzorging en de verpleging. Als je kiest voor de verzorgende kant, help je met de dagelijkse taken. Het huishouden, aankleden of douchen: dit zijn allemaal handelingen die voor veel ouderen lastig zijn. Jij maakt het leven een beetje makkelijker door hen hierin te ondersteunen.
Houd jij je liever bezig met de medische taken? Dan ga je als verpleegkundige aan de slag. Je zorgt onder andere voor het toedienen van medicijnen en het geven van injecties. Daarnaast verzorg je de wonden en ben je er verantwoordelijk voor om een infuus te verwisselen. Jij bent de schakel tussen de cliënt en de arts.
Welke opleiding heb ik nodig
In het MBO zijn er een aantal opleidingen die je voorbereiden op een baan als verzorgende of verpleegkundige in de ouderenzorg. De meest gekozen opleidingen zijn Zorghulp, Helpende Zorg en Welzijn, Verzorgende en Verpleegkunde. Als je wilt gaan werken in de ouderenzorg, geven al deze studies je een stevige basis voor je taken.
De studie Verpleegkunde kun je ook volgen op HBO niveau. Heb je deze opleiding afgerond, dan mag je meer complexe taken uitvoeren. Ook krijg je meer verantwoordelijkheden. Zo ga je bijvoorbeeld aan de slag als leidinggevende of coördinator.
Maar ik heb geen diploma
Door de groeiende groep ouderen, is er veel zorg en begeleiding nodig. Voor de meeste functies heb je een gerichte opleiding nodig. Toch kun je ook gaan werken in de ouderenzorg zonder diploma. De thuiszorg is zo’n branche waar je dan terecht kunt. De handelingen die je mag doen zijn beperkt.
Werken in de ouderenzorg zonder diploma houdt in dat je ondersteunt bij de persoonlijke verzorging en het huishouden. Je hebt geen bevoegdheid om te helpen met medicijnen of andere verplegende taken. Maar nog steeds kun je er echt voor iemand zijn. En wellicht vind je de baan zo leuk dat je uiteindelijk toch voor die opleiding kiest.