WERKEN IN DE GEHANDICAPTENZORG

Denk jij dat je het in je hebt om mensen met een handicap het uiterste uit hun leven te laten halen?

Mensen met een lichamelijke of verstandelijke handicap, kunnen niet geheel zelfstandig functioneren. Zij hebben begeleiding nodig bij allerlei kleine, dagelijkse handelingen.

Door deze hulp kunnen ook de gehandicapten een zo normaal en prettig mogelijk leven leiden.

Vraag een studiegids aan

Heb je interesse om jezelf op te leiden tot begeleider gehandicaptenzorg bij het NTI? Vraag direct en vrijblijvend een gratis studiegids aan.

Neem deel aan een proefles

Krijg een indruk van de opleiding begeleider gehandicaptenzorg bij het NTI. Je krijgt inzicht in de lesstof en kunt vragen maken en nakijken.

Gratis Studie advies

Vraag vrijblijvend een studieadvies gesprek aan over de inhoud en toelatingseisen van de NTI opleiding begeleider gehandicaptenzorg.

Werken in de gehandicaptenzorg

Zo gaat het in zijn werk!

Ieder persoon heeft een ander soort handicap. De één is licht verstandelijk gehandicapt, terwijl de andere persoon een zware lichamelijke handicap heeft..

Juist omdat iedereen zo verschillend is, is de zorg hier op aangepast. Mensen met een lichte handicap kunnen veel dingen nog wel zelfstandig doen. Terwijl zwaar gehandicapten veel meer zorg en aandacht nodig hebben.

Als je gaat werken met gehandicapten, krijg je met uiteenlopende type mensen te maken. Iedereen heeft zijn of haar eigen behoeften, maar ook eigenaardigheden. Jij haalt het beste uit deze mensen. Je deelt geluk en moeilijke momenten met hen. Juist dit maakt het werken in de gehandicaptenzorg zo afwisselend.

Werken in de gehandicaptenzorg

Werken in een woongroep

Er zijn gehandicapten die thuis wonen, maar zeker verstandelijk gehandicapten wonen vaak in een instelling. Als je gaat werken in de gehandicaptenzorg kom je misschien wel in een woongroep te werken. Dan ga je bijvoorbeeld aan de slag als persoonlijk begeleider. Je helpt hen met kleine dagelijkse dingen, zoals het eten, aankleden of douchen.

Maar als woonbegeleider neem je niet alleen de persoonlijke verzorging op je. De onderneemt ook leuke activiteiten met de mensen. Maak een wandeling door het dorp of speel een gezelschapsspel. Zo krijg je snel een persoonlijke band. Je geeft je cliënt een zinvol en zo zelfstandig mogelijk leven. Zorg krijgt hier een menselijk gezicht.

De medische aspecten van een handicap

Een baan in de gehandicaptenzorg kan ook meer gericht zijn op de medische kant van het verhaal. Vooral mensen die plotseling gehandicapt worden, moeten leren omgaan met de nieuwe situatie. Een rolstoel of prothese vergt nu eenmaal wat aanpassing in iemands leven. Met de juiste begeleiding kunnen mensen hier zelfstandig mee functioneren.

Als verzorgende of verpleegkundige speel je voornamelijk een medische rol voor de gehandicapte. Zo help je met medicijnen die bijvoorbeeld moeten worden ingenomen. Ook als je voor deze kant van de gehandicaptenzorg kiest, is alles er op gericht om een zelfstandig leven te creëren voor jouw cliënten.

Een goede opleiding voor gehandicaptenzorg

Als je wilt gaan werken in de gehandicaptenzorg, heb je hier een gerichte opleiding voor nodig. Het MBO biedt bijvoorbeeld de opleiding Maatschappelijke Zorg aan. Na het succesvol doorlopen van deze studie kun je aan de slag gaan als persoonlijk begeleider. Wil je liever ook wat medische taken uit kunnen voeren? Dan is een MBO-opleiding Verpleegkunde of Verzorgende iets voor jou.

Ook met een HBO-opleiding kun je gaan werken met gehandicapten. Met een diploma richting Sociaal Pedagogische Hulpverlening ga je bijvoorbeeld werken als gezinsbegeleider. Je begeleidt ouders van kinderen met een handicap. Jij zorgt ervoor dat het gezin de juiste draai vindt.

De afwisseling van een baan in de gehandicaptenzorg

Iedere cliënt waar je mee werkt, is weer anders. Mensen met een handicap zijn er van alle leeftijden en iedereen heeft een eigen persoonlijkheid. Dit maakt een baan in de gehandicaptenzorg zo gevarieerd. Een dag is nooit hetzelfde. Het ene moment ben je bezig met een verzorgende taak, het andere moment zijn jullie samen aan het ontspannen tijdens een wandeling.

Hoe leuk en gevarieerd een baan in de gehandicaptenzorg ook is, je moet je wel realiseren dat het verantwoordelijk en soms zwaar werk is. Je moet echt liefde voor het vak en de mensen hebben. Met een baan in de gehandicaptenzorg geef jij een stukje positiviteit in hun leven. Je speelt echt een grote rol van betekenis.

*INFORMATIE

Opleiding Begeleider gehandicaptenzorg

Maak vrijblijvend gebruik van de mogelijkheid om een studiegids, proefles of een persoonlijk studie advies aan te vragen. Via deze methode maak je een weloverwogen keuze voor een opleiding tot begeleider gehandicaptenzorg die bij jouw situatie past.

Studieprogramma

Toelatingseisen

Stage mogelijkheden

Studieduur

Beroepsinformatie

Studiekosten

STUDIEGIDS AANVRAGENPROEFLES DOENSTUDIEADVIES AANVRAGEN